Molleveld Rumst
Ruimtelijke visie en Beeldkwaliteitsplan

De huidige KMO-zone Molleveld, gelegen aan de rivier de Rupel, ten westen van het dorp Terhagen in de gemeente Rumst, kent een roemrucht verleden. Tot het einde twintigste eeuw werd op het Molleveld klei gewonnen en gebakken. De steenbakkerijen stonden via tunnels onderdoor de Kapelstraat in verbinding met de kleiputten en droogloodsen. Het oorspronkelijke Terhagen groeide langs de Kapelstraat mee met de baksteenindustrie. Productie en dorp waren letterlijk met elkaar verweven. De kleiwinning en de baksteenindustrie zijn vertrokken en hebben het landschap drastisch veranderd. Kleiputten veranderde in meren en waardevol bos verving de droogloodsen. Het Molleveld zelf heeft enkele decennia als KMO-zone gediend, maar is vandaag gedeeltelijk in onbruik geraakt.

 

De gemeente Rumst wenst het bedrijventerrein te transformeren naar een woongebied. De groene omgeving met rivier en industriƫle relicten, de nabijheid van de kern van Terhagen en de gunstige positie in de regio zijn enorme troeven om hier een aantrekkelijk woongebied te realiseren. Tegelijk kunnen hier woningtypes en voorzieningen worden gebouwd die het dorp Terhagen verrijken. Palmbout Urban Landscapes won in samenwerking met Collectief Noord, IMDC en Oriƫntes de prijsvraag voor het opstellen van een stedenbouwkundig masterplan en een beeldkwaliteitsplan voor de beoogde transformatie van Molleveld tot woongebied. In het stedenbouwkundig plan verbindt de groene dorps-as, de Dries, het Molleveld stevig met het bestaande dorp. Twee haaks daar op staande verbindingen vervlechten de woonwijk, onder de Kapelstraat door met het cultuurhistorische landschap van de Kleiputten.

Het plan voorziet in een faseerbare, duurzame ontwikkeling waarin het enten van de woonontwikkeling op de omgeving (Terhagen, de Rupel, de Molleveldloop, het kleiputtenlandschap) en een klimaatrobuuste, ecologisch waardevolle omgeving de voornaamste speerpunten zijn geweest.

Opdrachtgever
Gemeente Rumst
Periode
2017-2021
In samenwerking met
Collectief Noord, Orientes, IDMC