Sphinx, Maastricht
Stedenbouwkundig ontwerp en Beeldkwaliteit

Het Sphinxterrein maakt deel uit van het veel grotere Belvedère project. Tot 2006 was hier de enorme Sphinx sanitairfabriek gevestigd, met het hoge witte Eiffel-gebouw als blikvanger. Dit gebouw wordt herontwikkeld met een keur aan binnenstedelijke functies, van bioscoopzalen en horeca tot studentenhotel, woonlofts en broedplaatsen. De Boschstraat en het nabijgelegen Bassin worden als stedelijke ontmoetingsruimtes opnieuw tot leven gewekt. De nieuwe tramlijn naar Vlaanderen wordt daar in opgenomen; de halte wordt verwerkt in een nieuwe arcade in het Sphinx-complex. Op den duur wordt het hele terrein omgebouwd tot een levendige binnenstadsbuurt, die profiteert van haar ligging direct aan het nieuwe Frontenpark.

Palmbout maakte in 2007 het stedenbouwkundig ontwerp dat nu als leidraad dient; Frits Palmboom is stedenbouwkundig supervisor en coördineerde de uitstraling van de nieuwe functies naar de openbare ruimte.

Opdrachtgever: WOM Belvedère
Datum: ontwerp: 2006 realisatie: start 2008