Rotterdam – Hart van Zuid
Ruimtelijk ontwerp en ontwikkelingstrategie voor Rotterdam Hart van Zuid

Hart van Zuid, het gebied rond het Winkelcentrum Zuidplein en AHOY heeft alles om uit te groeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam-Zuid. Er zijn scholen, winkels, zorginstellingen, kantoren en een theater. Dankzij de vele openbaar vervoerslijnen die op het Zuidplein samenkomen komen er enorme aantallen passanten en bezoekers. Toch heeft het niet de uitstraling van een centrum. De voorzieningen zijn er wel maar moeten veel meer samenhang gaan vertonen.
Een robuust stratenplan moet gaan zorgen voor de verbinding tussen de verschillende programma’s, de omliggende wijken en het Zuiderpark. Een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte moet zorgen voor een levendig en uitnodigend centrum.
De uitbreiding van het winkelcentrum Zuidplein en de verplaatsing van het busstation wordt ingezet om het winkelcentrum meer gezicht naar buiten te geven.
Ahoy krijgt een congrescentrum, een trekker op nationaal niveau, en wordt stevig verankerd in het Zuiderpark. Op de meest prominente plek van het nieuwe stratenplan komt het nieuwe theater; het kloppend hart van Zuid.

Opdrachtgever
Gemeente Rotterdam. In samenwerking met: dS+V/OBR, Deloitte
Periode
Start ontwerp 2008