Zandvoort – Boulevard Barnaart
Design for redesign of Boulevard Barnaart and the Zeeweg.

For many, Bloemendaal aan Zee is the finishing point of their trip to the seaside. From the Zeeweg travellers can enjoy the panorama of the coast and the perspective of the straight-lined Barnaart Boulevard. The elongated boulevard gives an unimpeded view of the skyline of Zandvoort as well as the steelworks, thus showing a surprisingly un-Dutch picture of the North Sea coast. The accessibility of the sea strip to all traffic modalities in the middle of the vast dune landscape is a unique phenomenon by Dutch standards. The boulevard emphasises the contrast between nature and culture and, being a plain engineering structure, is the domain of holidaymakers. Our design proposes a zoning that untwines the flows of various traffic participants and in places entwines them again in an unconventional way. The profile of the boulevard is edged with a retaining wall that accommodates the alternating differences in level between the promenade and young dunes; a representation of the robust architectural character of the coastal landscape.

Client: de provincie Noord Holland en de gemeenten Zandvoort en Bloemendaal
Date: 1999-2001